• Home
  Home Ga terug naar de homepage.
 • Categorieën
  Categorieën Toon alle categorieën op Change in Site
 • Tags
  Tags Toon alle tags die gebruikt zijn op Change in Site.
 • Auteurs
  Auteurs Zoek naar uw favoriete auteur op Change in Site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
02
okt

Beter (leren) veranderen vereist beter (leren) meten

Geschreven door op in Wetenschap

Op 9 mei jl. gaf ik mijn inaugurele rede aan de Universiteit van Tilburg. Ik ging daarbij onder meer in op de al jaren rondzingende bewering dat 70 % van de geplande verandertrajecten in organisaties faalt. Bij nader onderzoek, blijft daar echter maar weinig van over. De waarheid lijkt eerder dat we het helaas gewoon niet weten. In dit artikel ga ik in op de twee belangrijkste oorzaken.

Doorgaan met lezen
Hits: 5599
Waardeer dit blogbericht:
0
09
feb

Essenties van verandermanagement (1)

Geschreven door op in Wetenschap

Vernieuwing, verbetering, aanpassing, verandering, innovatie, transitie, transformatie. Dit zijn de trefwoorden die organisatieverandering een hypeachtig karakter geven. Leergangen, conferenties en boeken, zolang ze de term ‘veranderen’ maar bevatten, lijkt belangstelling vanzelfsprekend.

Doorgaan met lezen
Hits: 5416
Waardeer dit blogbericht:
0
21
nov

Weloverwogen kiezen van veranderstrategieën

Geschreven door op in Wetenschap

In het voorjaarsnummer van Management en Consulting 2012 pleit Steven ten Have voor gedegen onderzoek naar de effectiviteit van veranderstrategieën in verschillende situaties. In het zomernummer 2012 zijn verschillende onderzoeken tegen het licht gehouden en te licht bevonden. Hier presenteert Jaap Boonstra de resultaten van een onderzoek naar de samenhang tussen veranderstrategieën en het verandervermogen in verschillende situaties. Die is groot.

Doorgaan met lezen
Hits: 4230
Waardeer dit blogbericht:
0
23
sept

Leiderschap in crisis – Op zoek naar nieuwe wegen

Geschreven door op in Wetenschap

De huidige financiële en economische onzekerheid en de toenemende maatschappelijke instabiliteit stellen nieuwe eisen aan leiders. In deze bijdrage staat de vraag centraal hoe leiders met deze nieuwe realiteit kunnen omgaan. Een model voor adaptief leiderschap biedt handvatten voor leiders om deze nieuwe realiteit te hanteren. Dit model wordt gebruikt om na te gaan welke invalshoeken op het M&O-congres en in de congresbundel Leiderschap in organisaties worden onderschreven, welke aspecten worden veronachtzaamd en welke nieuwe aanknopingspunten worden aangeboden. Deze bijdrage besluit met een terugblik op leiderschap en welke nieuwe wegen openliggen om als leider een weg te zoeken in onzekerheid.

Doorgaan met lezen
Hits: 2140
Waardeer dit blogbericht:
0
22
sept

Emotie als het slot en de sleutel: ontketenen van strategisch leren met professionals

Geschreven door op in Wetenschap

Een geschikte én noodzakelijke manier voor strategievorming met professionals is strategisch leren. Professionals, waaronder managers, kunnen graag en goed leren, maar helaas moeilijk met elkaar. De relatie tussen cognitie en emotie vervult hierin een sleutelrol. Zo is de sterk uiteenlopende cognitieve bagage van professionals en managers een bron van uiteenlopende emotionele waarderingen voor strategische vraagstukken. Daardoor lopen emoties hierover hoog op en loopt strategisch leren snel vast. Maar het vermogen van professionals tot het verwerken van veel complexe waarnemingen biedt ook grote mogelijkheden voor strategisch leren. Daar moeten dan wel de juiste condities voor aanwezig zijn: een niet vooringenomen leeromgeving én een strategische leermethode, gebaseerd op emotioneel herwaarderen. Dan wordt emotie niet langer het slot, maar de sleutel tot strategisch leren met professionals.

Doorgaan met lezen
Getagged in: Emoties Verandermethoden
Hits: 2359
Waardeer dit blogbericht:
0
22
sept

Technological and Organizational Innovation: A Dilemma of Fundamental Change and Participation

Geschreven door op in Wetenschap
This article proposes sociotechnical system theory as a framework for analysing the relationship between technological and organizational innovation and as a tool for managing change as a process of organizational learning. The article focuses on the barriers to change and the way in which the dilemma between expert design and participatory development is approached. The technological and organizational innovation in an automated clearing house for payment transactions has been used as an example.

Doorgaan met lezen
Hits: 1563
Waardeer dit blogbericht:
0
20
sept

Hoe kies ik de juiste veranderaanpak?

Geschreven door op in Wetenschap

Verandertheorieën en aanpakken zijn er in vele soorten en maten. De claims omtrent hun effectiviteit doen niet voor elkaar onder en zijn vaak huizenhoog. Niet zelden voorzien van spectaculaire voorbeelden. Maar het is als met de hamer en de spijker. Niet elk probleem is een spijker en daarom zal de hamer ook niet voor elk probleem even geschikt zijn.

Doorgaan met lezen
Getagged in: Verandermethoden
Hits: 4967
Waardeer dit blogbericht:
0