• Home
  Home Ga terug naar de homepage.
 • Categorieën
  Categorieën Toon alle categorieën op Change in Site
 • Tags
  Tags Toon alle tags die gebruikt zijn op Change in Site.
 • Auteurs
  Auteurs Zoek naar uw favoriete auteur op Change in Site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
06
sept

Marathonlessen voor droomprestaties

Geschreven door op in Artikelen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1924
 • Afdrukken

De marathon als metafoor om met meer energie, motivatie en succes in actie te komen. Veranderingen te starten. Te experimenteren. En anderen motiveren om mee te bewegen. In vier stappen begeleid ik je: van het visualiseren van je droom tot het realiseren ervan en het inspireren van anderen.

Door Insights practitioner Cris Zomerdijk

STAP 1: Visualiseer je droomprestatie

Veel veranderinitiatieven zijn gevat in notities en PowerPoint presentaties; ze doen een beroep op je ratio. Maar voor succesvolle verandering moet je ook je minder bewuste brein beïnvloeden. Hoe doe je dat? Visualiseer de gewenste verandering: hoe ziet het eruit, hoe voelt het, wat gaan anderen ervan merken? Zo spreek je het emotionele deel van je brein aan, het deel dat voor het overgrote deel verantwoordelijk is voor het succesvol veranderen van je gedrag.

STAP 2: Ga experimenteren

Wie denkt dat als je maar lang genoeg praat over veranderen er vanzelf iets verandert, komt bedrogen uit. Dat geldt ook voor degene die wacht tot een ander in beweging komt. Blijf dus niet praten over plannen, maar kom in actie. Laat het kind in je los en leer door vallen, opstaan en weer doorgaan. Realiseer je dat zeventig procent van je succes uit trainen bestaat. Om met Loesje te spreken: ‘Soms heb je van die dromen die je wakker houden, totdat je ze uitvoert.’

Mijn advies: ga experimenteren en leer bijvoorbeeld van startups; die zijn kampioen in wendbaar blijven en zich snel aanpassen. Drie acties die typerend zijn voor startups en die mij hebben geholpen:

 1. Experimenteer: Ga geen uitgebreide plannen schrijven maar begin gewoon, kom in actie! En hou het simpel. Zo sprak ik met mezelf af dat ik korte sprints zou trekken. Dit zorgde ervoor dat ik elke week opnieuw mijn eindresultaat definieerde en soepel bleef veranderen.
 2. Snelle en directe feedback: zowel tijdens het lopen als het schrijven heb ik continu om feedback gevraagd. Al in een vroeg stadium heb ik conceptteksten laten lezen aan een diverse groep mensen. Dat is best spannend, want liever rond je eerst je volledige verhaal af. Ik ben er echter van overtuigd dat de tekst nu beter is.
 3. Kleine stapjes en continu aanpassen: na elk experiment werkte ik mijn schema bij en noteerde mijn vooruitgang en belangrijkste lessen. Deze notities hing ik op een zichtbare plek zodat ik er regelmatig aan herinnerd werd. Creëer positieve prikkels, stel bijvoorbeeld een muzieklijst samen die jouw positieve energie versterkt. Ook het delen van je vooruitgang via social media levert direct likes en feedback op, waar je weer extra energie en vertrouwen door krijgt.

LEADERSHIP EXPERIENCE: Leidinggeven aan transitie

Heb of wil jij een (voortrekkers)rol in de transitie naar de organisatie van de toekomst? Noteer dan 6 oktober 2016 in je agenda!

 

Geïnspireerd door inspiratoren als Bob Hutten, Ron Steenkuijl, Saskia Nijs en vele anderen gaan we gezamenlijk aan de slag met vragen rond ‘de organisatie van de toekomst’. Niet voor niets kiezen we voor de vorm van een unconference. Want pasklare antwoorden zijn er niet en elke organisatie verandert anders. Vanuit je eigen leerbehoefte geef je (mede) richting aan deze bijeenkomst.

Meld je hier aan en zorg dat je niets mist!  

MELD JE NU AAN >>

STAP 3: Zet door en houd vol

Ondanks alle goede bedoelingen bij de start neemt de motivatie tijdens het veranderproces vaak af. Er ontstaat irritatie en de energie lekt weg. Hoe herken je zulke blokkades? En hoe doorbreek je stagnerende patronen? Houd connectie met je doel en laat je niet teveel afleiden door regels, procedures of reacties van anderen.

Een beetje spanning is gezond, maar luister dus niet teveel naar de ‘muppets’ in je hoofd. Die zijn er debet aan dat je jouw eerdere prestaties toeschrijft aan dom geluk, dat je constant mensen ziet die het beter doen dan jij en dat je steeds maar weer dat stemmetje hoort dat zegt dat je jouw doel toch niet gaat halen. STOP! Je diskwalificeert jezelf en de feedback van anderen en doet jezelf daarmee tekort. Omring je met geluiden die sterker zijn dan dat vervelende stemmetje en het zal beter met je gaan.

Toon lef en durf burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Loop zo nodig langs de randen van de regels, interpreteer ze anders, kies een kortere route naar je doel. Oftewel, creëer olifantenpaadjes. De acties van zelfvertrouwen komen eerst, daarna voel je pas het zelfvertrouwen. Dus let’s go!

STAP 4: Verspreid je verhaal en blijf vernieuwen

Veranderen is een kwestie van mindset en het is de uitdaging om continu wendbaar te blijven, je aan te passen en te genieten van je eigen veranderproces. Wees de lonely dancer, de man of vrouw die de arena instapt. Jij bent degene die de beweging start en voor verspreiding kan zorgen. Als je kiest voor de arena, laat jezelf dan zien, pak door en ga er vol voor. Ook al heb je geen garantie dat je de finish haalt. Go for it.

Deel je verhaal, maak het ook voor anderen aantrekkelijk en laat jouw enthousiasme als een virus overspringen. Het is dé manier om anderen mee te krijgen in veranderingsprocessen. Pay-it-forward!

Banner CrisZomerdijk

Meer lezen?

Het volledige verhaal van Zomerdijks verandertraject lees je in: ‘Kom in beweging, marathonlessen voor droomprestaties’ (2016) en kun je voor € 9,50 excl. verzendkosten bestellen.

Dit artikel verscheen eerder op Insights On Topic

Waardeer dit blogbericht:
0

Mensen helpen hun volledige potentieel aan talenten en kwaliteiten te ontsluiten, is wat ons drijft in het werk dat wij doen. Al meer dan tien jaar werkt Insights Benelux met de methodiek en programma’s van Insights Discovery. Met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal geven we inzicht in gedragsvoorkeuren en leggen we de basis voor diverse ontwikkelprogramma’s waarmee managers, medewerkers en teams hun interactie, samenwerking en performance kunnen versterken. Samen met een groeiende community van inmiddels ruim 1300 Insights practitioners werken we met passie aan de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.


In het programma Insights On Topic werkt de community van Insights practitioners samen rondom een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Inspirerende publicaties die voortkomen uit dit programma zijn te vinden op www.insightsontopic.com


linkedin hover 32  twitter hover 32