• Home
  Home Ga terug naar de homepage.
 • Categorieën
  Categorieën Toon alle categorieën op Change in Site
 • Tags
  Tags Toon alle tags die gebruikt zijn op Change in Site.
 • Auteurs
  Auteurs Zoek naar uw favoriete auteur op Change in Site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
01
sept

Al Gore: van politiek verliezer tot zakelijk winnaar

Geschreven door op in Nieuws
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2639
 • Afdrukken

 In 2001 verliet hij het Witte Huis. Daarvoor was Al Gore ondernemer en milieuactivist en nu maakt hij furore als ambassadeur van duurzaamheid. Hoe heeft 's werelds eerste carbon billionaire dat voor elkaar gekregen? 

Oscars, Grammy's en Nobelprijs

Na zijn politieke carrière kwam in 2006 zijn boek ‘An Inconvenient Truth’ uit, over het broeikaseffect en de gevolgen daarvan voor de mens in de komende vijftig jaar. Het verhaal sloeg direct aan bij het grote publiek. De verfilming van het werk leverde zelfs twee Oscars op en het audioboek werd beloond met een Grammy. Ook 2007 was een vruchtbaar jaar voor de Amerikaan. In dat jaar werd hij partner van de beroemde Silicon Valley venture capital-organisatie KPCB die investeert in energiebesparende technologieën. Ook won Gore in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede voor het delen van kennis over klimaatverandering en de maatregelen die hij daarvoor al trof. In datzelfde jaar startte Gore samen met wereldberoemde zakenman Richard Branson The Virgin Earth Challenge, waarbij succesvolle initiatieven tegen het broeikaseffect werden beloond met 25 miljoen dollar. Naast deze activiteiten investeerde Gore de jaren erna aanzienlijk in milieuvriendelijke projecten met betrekking tot bijvoorbeeld zonne-energie, elektrische voertuigen en waterloze toiletten. In april van dit jaar zetten bijna 200 wereldleiders tijdens de klimaattop in Parijs hun handtekening onder het klimaatakkoord. Gore noemt het moment ‘een keerpunt voor een veerkrachtiger, koolstofarme toekomst’.

Banner Inspiration360 1000 x 325

Geboren zakenman

Maar hoe is Gore nu uitgegroeid van politiek verliezer tot zakelijk winnaar? Op de middelbare zat het ondernemerschap al in hem, aldus een oude schoolvriend. “Daar werd al duidelijk dat Al slim was en dingen zou gaan bereiken in het leven.” Ook zijn netwerkskills liggen ten grondslag aan het succes van de zakenman. Niet alleen heeft Gore veel connecties in de politiek, ook in de wereld van duurzaamheid is zijn netwerk inmiddels aanzienlijk. Daarnaast is zijn rol als RvB-lid bij Apple positief van invloed geweest op zijn kansen als zelfstandig ondernemer, onder meer door goede timing: zijn ambtstermijn bij de multinational viel samen met een toename van 5900% van Apple’s beurskoers. Die punten waren weer binnen. En ook de overname van Gore’s televisiezender Current TV door Al Jazeera – waar zo’n 500 miljoen dollar voor betaald werd – kwam precies op tijd: televisie kon destijds wel een boost gebruiken. Opnieuw gescoord, dus. Toch is vooral Al Gore zelf verantwoordelijk voor het succes van Al Gore: de ondernemer heeft het volgens kenners gewoon in zich welvarende en bekwame mensen aan zich te binden voor samenwerkingen. Noem het dus een kwestie van geluk, een goed netwerk of een grandioze timing: Gore is bovenal gewoon een geboren zakenman.

Benieuwd naar de verhalen van Bear Grylls, Richard Branson, Al Gore of Anita Elberse? Kom dan op 4 oktober naar het unieke Inspiration360 in het Ziggo Dome. 

Inspiration360 l 4 oktober 2016

Datum: 4 oktober

Locatie: Ziggo Dome

Tijden: Avondvullend programma

Sprekers: o.a. Bear Grylls, Anita Elberse, All Gore en Richard Branson

Kosten: v.a. € 60,50

Doelgroep: ondernemend en ambitieus Nederland

Kijk hier voor meer informatie

Dit interview verscheen eerder op Inspireert Beter Ondernemen

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

Change in Site is hèt knooppunt op het gebied van Verandermanagement en Leiderschap. De redactie van CiS bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor deze onderwerpen. Contact opnemen met de redactie kan via het contactformulier