• Home
  Home Ga terug naar de homepage.
 • Categorieën
  Categorieën Toon alle categorieën op Change in Site
 • Tags
  Tags Toon alle tags die gebruikt zijn op Change in Site.
 • Auteurs
  Auteurs Zoek naar uw favoriete auteur op Change in Site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
25
aug

Succesvol samenwerken met de alliantiescan

Geschreven door op in Media
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1900
 • Afdrukken

Samenwerken in allianties en netwerken staat hoog op agenda in onze onzekere wereld. Dit vraagt om een flexibele en strategische aanpak, gebaseerd op trial-and-error-experimenten met externe partners.

Door Insights practitioner Frans Stel

Effectief samenwerken in allianties en netwerken is essentieel, maar verloopt dikwijls problematisch. Het is een vak apart. Daarom heb ik een alliantiescan ontwikkeld waarmee je vooraf kunt bepalen of partners goed bij jouw bedrijf / organisatie passen.

Gericht op personen én teams

Het wel of niet slagen van allianties staat of valt dikwijls bij de mensen die erbij betrokken zijn. Daarom is de alliantiescan gericht op personen én teams. Vier niveaus van analyse zijn van belang voor succesvolle implementatie van allianties:

 1. Individueel
  Bijvoorbeeld de motivatie van de ondernemer of alliantiemanager
 2. Team
  Hoe werkt het team van de geallieerde bedrijven samen?
 3. Organisatie
  Levert een combinatie van verschillende organisatieculturen van de samenwerkende bedrijven meerwaarde op?
 4. Netwerk
  Hoe kunnen netwerken van partners elkaar versterken?

Om effectief te kunnen samenwerken met externe partners zijn zowel ‘harde’ organisatorische aspecten als ‘zachte’ interpersoonlijke aspecten van belang. Alleen als een bedrijf in staat is om de gezamenlijke doelen van een partnerschap te communiceren, zal het de hearts & minds van de partners winnen. Dit is nodig om voldoende loyaliteit en inzet op lange termijn te krijgen van alle partners. Of zoals Sinek het zegt: 'We follow those who lead, not because we have to, but because we want to. We follow those who lead not for them, but for ourselves.'

Ook succesvol samenwerken met externe partners?

Gebruik de alliantiescan. Deze onderscheidt voor de onderdelen Analyse, Verbinding, Vernieuwing en Resultaten drie indicatoren. Alle indicatoren hangen met elkaar samen en maken de analyse. Hoe meer indicatoren als ongunstig beoordeeld worden, des te risicovoller de alliantie is. Hoe gunstiger, des te groter de kans van slagen.

Download de alliantiescan

Veel nieuwe inzichten

Gebruik van de alliantiescan levert veel nieuwe inzichten op. Zo worden in de praktijk vaak enkele indicatoren vergeten of onderbelicht. De scan levert een mooi overzicht van zowel de partnerselectie als een inschatting van het toekomstig functioneren van de alliantie. De scan wordt onder andere gebruikt om:

 • vaardigheden te trainen op het gebied van alliantiemanagement, zodat je beter voorbereid partners kunt zoeken en effectiever met hen kunt samenwerken;
 • technologieoverdracht van en naar partners te bespreken;
 • inzichtelijk te maken welke businessmodellen haalbaar zijn;
 • te bekijken wat de do’s & don’ts zijn bij leiding geven aan een divers team met verschillende (buitenlandse) partners.

We breiden ons onderzoek uit en zoeken nog aanvullende (internationale) cases. Ook vinden we het leuk om je mening te horen over onze alliantiescan. Wat herken je? Wat mis je? Heb je nieuwe ideeën? Laat het ons weten!

 

LEADERSHIP EXPERIENCE: Leidinggeven aan transitie

Heb of wil jij een (voortrekkers)rol in de transitie naar de organisatie van de toekomst? Noteer dan 6 oktober 2016 in je agenda!

 

Geïnspireerd door inspiratoren als Bob Hutten, Ron Steenkuijl, Saskia Nijs en vele anderen gaan we gezamenlijk aan de slag met vragen rond ‘de organisatie van de toekomst’. Niet voor niets kiezen we voor de vorm van een unconference. Want pasklare antwoorden zijn er niet en elke organisatie verandert anders. Vanuit je eigen leerbehoefte geef je (mede) richting aan deze bijeenkomst.

Meld je hier aan en zorg dat je niets mist!  

MELD JE NU AAN >>

Dit artikel verscheen eerder op Insights on Topic

Waardeer dit blogbericht:
0

Mensen helpen hun volledige potentieel aan talenten en kwaliteiten te ontsluiten, is wat ons drijft in het werk dat wij doen. Al meer dan tien jaar werkt Insights Benelux met de methodiek en programma’s van Insights Discovery. Met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal geven we inzicht in gedragsvoorkeuren en leggen we de basis voor diverse ontwikkelprogramma’s waarmee managers, medewerkers en teams hun interactie, samenwerking en performance kunnen versterken. Samen met een groeiende community van inmiddels ruim 1300 Insights practitioners werken we met passie aan de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.


In het programma Insights On Topic werkt de community van Insights practitioners samen rondom een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Inspirerende publicaties die voortkomen uit dit programma zijn te vinden op www.insightsontopic.com


linkedin hover 32  twitter hover 32